top of page
ZTW-health-site-0326.jpg

Stress & ontspanning

DE BALANS TUSSEN STRESS EN ONTSPANNING

Een knoop in je maag of je hart in je keel voelen. Bijna iedereen ervaart dit weleens als hij of zij stress heeft. Bijvoorbeeld voor een sollicitatiegesprek of een presentatie. Dit stress gevoel kan ons helpen om scherp te zijn of snel te reageren. 

Zo'n stress gevoel is meestal van korte duur. Soms blijft de veroorzaker van stress langer aanwezig en dus ook het stress gevoel. Veel mensen in onze maatschappij ervaren voortdurend stress. Dit kan erg schadelijk zijn voor de gezondheid. Het is daarom van groot belang om voldoende te ontspannen. 

Met name het constant aanwezig zijn van een beetje stress, ook wel chronische stress genoemd is schadelijk. Dit komt omdat het er vaak bij insluipt en mensen niet doorhebben goed doorhebben dat ze stress ervaren. We raken gewend aan het gevoel. Daardoor kunnen we er niet goed van herstellen. 

Wanneer we voldoende tijd inplannen om te ontspannen en tijd voor onszelf vrijmaken, lukt het beter om te herstellen van stress. We worden dan weerbaarder tegen de uitdagingen van het leven. 

Ontspannen

De kunst van niksen

Even niks doen is makkelijker gezegd dan gedaan. Probeer eens zonder enige vorm van afleiding tot rust te komen. Je zult ervaren hoe snel je batterij weer oplaadt.

Daag jezelf creatief uit

Je hoofd uit en met je handen aan de slag geeft vaak veel voldoening en plezier. Denk hierbij aan klussen in je eigen huis, het maken van een schilderij en dingen bouwen, creëren en ontwerpen. Dit zijn allemaal gezonde manieren van ontspannen.

Ritme geeft rust

Een gezonde routine rond slaap, voeding en beweging geeft ons lichaam en geest rust. Het gezegde ‘rust, reinheid en regelmaat’ is zo gek nog niet.

Sport en beweging

Gek genoeg kan sporten en bewegen juist zorgen voor ontspanning. Tijdens intensief sporten heb je geen tijd meer om na te denken over dat ene mailtje of over wat je straks gaat eten. Tijdens een heerlijke wandelingen kan je genieten van de natuur en tot rust komen. 

ZTW-health-site-0073.jpg
ZTW-health-site-0099.jpg

Inspannen

Werk met aandacht

Zorg dat je zo min mogelijk wordt afgeleid tijdens het werken. Zo kost het werken minder energie, ervaar je meer focus en krijg je meer plezier in je werk. Denk na over hoe je omgaat met e-mails, telefoon en andere notificaties.

Pauze = pauze

Zorg ervoor dat je voldoende pauze neemt.

Tijdens je pauze kan je dan even opladen. Zo kan je zo efficiënt en productief mogelijk aan het werk.

Dit gaat het best zonder scherm en elektronica. Neem een momentje voor jezelf, haal een frisse neus of maak een praatje met collega’s.

Breng beweging in je werk

Doe je veel zittend werk? Zorg ervoor dat je voldoende beweegt tijdens een werkdag. Dit werkt ontspannend. Probeer elk uur op te staan en 10 minuten te bewegen. Haal bijvoorbeeld samen koffie met je collega’s, maak een lunchwandeling of hou eens een wandelend overleg.

KWALITATIEF ONTSPANNEN?

Kwalitatief ontspannen is voor veel mensen een grote uitdaging. Hieronder staan concrete tips om mee aan de slag te gaan.

Yoga at Home

Meditatie en Yoga

In tegenstelling tot onze maatschappij is men in het oosten van de wereld veel beter in ontspannen. Yoga en meditatie zijn hier onderdeel van het dagelijks leven. Je denkt nu misschien dat al dat lenige gedoe niets voor jou is, maar iedereen kan beginnen met yoga en meditatie. Er zijn veel verschillende vormen van yoga en meditaties en je kan zelf weten hoeveel tijd je eraan wil besteden. Ga opzoek naar wat voor vorm het beste bij jou past. 

ZTW-health-site-0328.jpg

De natuur in

Een goede manier om te ontspannen is in de natuur gaan wandelen. In de natuur worden al onze zintuigen optimaal geprikkeld. Hierdoor daalt het stressgevoel en de bloeddruk en ons probleemoplossend vermogen en creativiteit gaan omhoog. In Japan gaan sommige mensen zelfs dagelijks een kwartiertje alleen of samen met anderen het bos in om even te ontsnappen aan de dagelijkse ruis. Ook jij kan de gezondheidsvoordelen van natuur in de buurt ervaren.

Image by Oğuzhan Akdoğan

Bewust omgaan met elektronica

Hoeveel uur per dag zit jij achter een schermpje?

Veel mensen zitten dagelijks meerdere uren achter een schermpje. Veel mensen gebruiken hun schermpje ook voor ontspanning, maar de vele prikkels zijn voor de hersenen helemaal niet zo ontspannend. Deze elektronische apparaten  kunnen ons daardoor zelfs  afhouden van zaken waar we meer van ontspannen, zoals de natuur in gaan en omgaan met familieleden. Het is daarom goed om kritisch te kijken je apparaat gebruik. Leg je ook eens je telefoon aan de kant 's avonds?

ZTW-health-site-0027.jpg

Sport, muziek maken, koken & hobby's

Een goede manier om te ontspannen is een creatieve hobby. Denk aan schilderen, muziek maken of puzzelen. Bij deze activiteiten stimuleer je je creatieve denkvermogen. Daarnaast zorgt dit ervoor dat je volledige opgaat in de bezigheid waardoor je al je problemen vergeet en even lekker ontspant. 

Het leuke aan een creatieve hobby is dat het vaak niet alleen rustgevend werkt voor jouw, maar je omgeving ook mee kan genieten van je creatieve creaties. Wat is jouw favoriete creatieve hobby?

Image by Kate Stone Matheson

Slaap voldoende

Hoeveel uur slaap jij per nacht? 

Voldoende slapen is heel belangrijk voor je gezondheid omdat dit het moment van de dag is waarop herstel plaats kan vinden in het lichaam. Uit onderzoek is gebleken dat de meeste mensen minstens 7 uur slaap nodig hebben.  Het lichaam houdt erg van gewoontes. Daarom kan je het beste dagelijks op hetzelfde moment gaan slapen en opstaan. Om je slaapkwaliteit te verbeteren is het verstandig om elektronische schermen met blauw licht buiten de slaapkamer te houden en 1 uur voor het slapen niet meer naar een scherm met blauwlicht te kijken. 

Image by Bench Accounting

Minimalisme

Ons brein wordt ontspannen in een rustige omgeving. Een opgeruimd huis of een goed gesorteerde kledingkast geven bijvoorbeeld veel rust. Heb je heel veel spullen in een ruimte staan dan kan dat afleiden. Kijk en bedenk goed wat je echt nodig hebt en probeer om zo min mogelijk "rommel en ruis" in de ruimte over te laten. Bedenk daarnaast goed of je nieuwe spullen wel echt nodig hebt. Dat is goed voor de portemonnee, het milieu en  je gezondheid. 

bottom of page