top of page
Image by Visual Stories || Micheile

Geld & Gezondheid

DIKKE PORTEMONNEE, NOOIT IN DE PUREE!?

Dure auto's, privévliegtuigen of een superjacht. Het zijn vooral spullen die we zien bij de allerrijkste van de wereld. Maar maakt geld nu echt gelukkig?

 

Dat ligt eraan uit wat voor situatie je komt. We weten namelijk dat mensen die in armoede leven minder gezond zijn. Als je moeite hebt met rondkomen van je inkomsten ervaar je vaker stress en maak je vaker ongezonde keuzes.

 

Wist je dat huishoudens met een inkomen onder de armoedegrens in Nederland gemiddeld 5 jaar korter leven? Het verschil in gezonde levensjaren bedraagt zelf 14 jaar!

Wordt je dan automatisch gezonder als je meer verdiend? In principe wel. Maar het ligt er natuurlijk wel aan hoe je omgaat met je geld. Geef je meer uit dan je verdient dan kan je alsnog in de financiële problemen komen. 

Veel geld verdienen zegt dus niet alles. Het is altijd een balans tussen inkomsten en uitgaven. Maar om gezond te kunnen leven is het wel belangrijk dat er voldoende geld binnenkomt.

 

Tegelijkertijd is het van belang om bewust om te gaan met geld. Waar geef je het aan uit? Is het nodig om de dingen te kopen die je koopt? Geld maakt ons niet per se gelukkig, maar kan ons wel helpen om gezonder te leven.

HOE BLIJF IK FINANCIEEL FIT?

Niet alles is te voorkomen als het om geldproblemen gaat. Maar er zijn dingen waar je wel op kunt letten om financieel gezond te blijven.

Image by Rohit

Wie overzicht heeft, ziet meer en beter. Daarmee kun je problemen voorkomen.

Overzicht

Balans

Maak de balans op tussen je inkomsten en uitgaven. Dan heb je in 1 oogopslag voor je of je meer uitgeeft dan er binnen komt!

Plan vooruit

Maak een week, maand en jaaroverzicht van de inkomsten en uitgaven. Dit is meteen een mooi moment om te kijken waar je op kunt besparen.

Spaar structureel

Probeer maandelijks 10% van je inkomen te sparen zodat je genoeg opzij hebt staan als het even tegenzit.

Zorgvuldige administratie

Vind een goede routine in je administratie. Hierbij een stappenplan:

  1. Dagelijkse (digitale) post openen.

  2. Wekelijks administratie bijwerken en betalingen doen.

  3. Maandelijks bijzonderheden doornemen (met partner).

  4. Jaarlijks administratie grondig opruimen.

Meer weten over geld en het oplossen van geldproblemen?

Voor iedereen zijn er punten van verbetering mogelijk als het om geldzaken gaat. Wat wil jij graag verbeteren? Hieronder een aantal links naar organisaties en instanties die kunnen helpen!

Yoga at Home

#1 Nibud

Het Nibud is het bekendste instituut van Nederland voor geldzaken. Ze biedt veel informatie over geldzaken. Goed om te bekijken als je snel wegwijs wilt worden met geldzaken.

ZTW-health-site-0328.jpg

#2 Gemeente Zoeterwoude

De gemeente heeft verschillende manieren om inwoners te helpen met geldzaken. Klik op de onderstaande knop om naar het overzicht te gaan.

Image by Oğuzhan Akdoğan

#3 Lees of luister over geld

Als je graag beter om wilt gaan met geld, dan is het logisch om er meer over te begrijpen. Er zijn bijvoorbeeld leuke podcasts om naar te luisteren of boeken om te lezen.

bottom of page