top of page
ZTW-health-site-0278.jpg

Sociale connecties & zingeving

EEN GOED GESPREK IS NET ZO WAARDEVOL ALS EEN BEZOEK AAN DE SPORTSCHOOL

Soms kun je elkaar wel achter het behang plakken, maar familie en vriendschappen geven ons ook het gevoel ertoe te doen. Een groep mensen  die je dierbaar zijn om je heen zijn erg belangrijk voor je gezondheid. Het is fijn om mensen te hebben waarmee je hoogtepunten en dieptepunten kan delen en verwerken. Dit maakt je weerbaarder in het leven. 

Vandaag de dag zijn we meer dan ooit verbonden zijn met mensen overal over de wereld door alle elektronische apparaten. Toch zorgt dit er vaak ook voor dat we juist minder verbonden zijn met mensen om ons heen. Denk aan iemand die op zijn telefoon zit tijdens het eten of een gesprek. Dat terwijl we ons juist veel beter blijken te voelen door direct contact vergeleken met contact via een elektronische apparaat. Het is dus goed om die telefoon af en toe eens aan de kant te leggen en weer meer aandacht te geven aan de mensen direct om je heen. 

De mens is een gezelschapsdier en heeft nu eenmaal behoefte aan contact met anderen. Niet alleen goed contact met dierbaren is van belang, maar ook van een kortpraatje met vreemden kunnen we gelukkig worden. 

Naast connecties, is zingeving ook belangrijk voor de gezondheid. Waar ga jij 's ochtends voor je bed uit? Sommige mensen vinden zingeving in hun familie, andere in hun werk of in hun geloof. Wat het ook is, zingeving is heel belangrijk voor je mentale welzijn en zorgt ervoor dat je beter om kan gaan met de golven van het leven. 

 

Vaak zijn het simpele momenten die ons veel geluk en zingeving kunnen geven.  Uit onderzoek is gebleken dat mensen die een duidelijke reden hebben om op te staan, gemiddeld 7 jaar langer leven! Hoe vind je datgene wat je elke dag een reden geeft om op te staan?

Waardevolle vriendschappen

Als mens zijn we van nature gezelschapsdieren. De waarde van goede vriendschappen moet dan ook niet worden onderschat. We leven namelijk vaak langer en gezonder mede door onze vrienden.

Moet iedereen dan je beste vriend zijn? Nee zeker niet. Er zijn verschillende manieren voor sociale contacten.

Ben je benieuwd wat Zoeterwoude allemaal biedt op het gebied van welzijn en ondersteuning? Bekijk dan de sociale kaart! Deze is opgesteld in samenwerking met de maatschappelijke partners en ondernemers in onze gemeente. De kaart blijft zich doorontwikkelen!

ZTW-health-site-0011.jpg
ZTW-health-site-0016.jpg

Diepgaande connecties

Als we het hebben over vriendschappen, dan gaat het om mensen in ons leven waarbij we open kunnen te zijn en ons kwetsbaar durven op te stellen. Mensen waarmee je de hoogtepunten maar ook je dieptepunten uit het leven kunt delen. Je kan elkaar helpen en ondersteunen. Hierbij gaat het niet om hoeveel mensen je om je heen hebt. Vaak kan je beter een iemand hebben in je omgeving waarmee je alles kan delen dan heel veel mensen waarmee je niet alles kan delen. 

ZTW-health-site-0322.jpg

Connecties voor plezier

Naast de mensen bij wie het veilig genoeg is om je kwetsbaar op te stellen, zijn er natuurlijk ook groepen van vrienden en kennissen waarmee je vooral plezier beleeft en even de problemen van de wereld kan vergeten. Neem bijvoorbeeld je voetbal- of hockeyteam of de bridgeavonden. Het zijn deze contacten waarmee je op speelse wijze nieuwe interesses kunt ontdekken. Het is belangrijk om dit soort connecties te hebben om even lekker te ontspannen.

ZTW-batch2-health-site-0009.jpg

Spontane ontmoetingen

Maak jij weleens een praatje met een vreemde? Het is misschien niet voor iedereen even gemakkelijk om met onbekenden een gesprek aan te gaan. Door af en toe spontane momenten met anderen te omarmen verrijk je jezelf met nieuwe kennis en perspectieven. Sterker nog, misschien leer je iemand kennen die dezelfde interesses deelt! Het blijkt dat na een gesprekje van 30 seconde je al een geluksgevoel ervaart wat een positief effect kan hebben op je gezondheid. Wat is jouw leukste spontane ontmoeting?

IEDEREEN IS OP ZOEK NAAR VERBINDING

Beter een goede buur dan een verre vriend. Een goed sociaal netwerk dicht om je heen is erg belangrijk voor je gezondheid.

 

Bij gemeenschappen waar mensen gezond oud worden blijkt vaak dat sociale netwerken ook een belangrijk ingrediënt van hun gezondheid is. In deze gebieden is er een sterke gemeenschapszin, waar mensen veel waarde hechten aan elkaar en bereid zijn voor elkaar te zorgen als het nodig is.

Je af en toe alleen voelen is heel normaal, maar zodra het een chronische vorm van eenzaamheid wordt, is het anders.

Gevoelens van eenzaamheid kunnen grote gevolgen hebben voor je gezondheid. Daarom is het belangrijk op tijd eenzaamheid te herkennen en hier wat aan te doen.

We denken bij eenzaamheid vaak aan ouderen, maar dit is zeker niet de enige groep. Ook onder jongeren is eenzaamheid een belangrijk thema.

 

Wij zien het als een mooi streven om gezamenlijk eenzaamheid terug te dringen vanuit de gemeenschapszin van Zoeterwoude. Heb jij nog ideeën over hoe en waar we kunnen helpen? Laat het ons weten!

Waar vinden mensen zingeving?

Zingeving in je dagelijkse routine vinden kan voor wel 7 gezonde levensjaren extra zorgen. Daarmee is het misschien wel het meest bijzonder medicijn voor gezond en vitaal ouder worden. Maar waar vinden mensen zingeving in? Hieronder hebben we een aantal voorbeelden genoemd.

 

Waar haal jij zingeving uit?

ZTW-health-site-0322.jpg

(Vrijwilligers)werk

Heel veel mensen doen vrijwilligerswerk. Jezelf ergens belangeloos voor inzetten is een heel goed voorbeeld van ergens zingeving in vinden. Je doet het vanuit je gevoel om ergens aan bij te dragen. Of dat nu is voor een vereniging, een groep mensen of een goed doel. 

Aan de andere kant vinden ook veel mensen zingeving in hun eigen werk! 

ZTW-health-site-9993.jpg

Ergens bij horen, je ergens onderdeel van voelen zorgt voor zingeving. Je kunt dit vinden in bijvoorbeeld een geloof dat je samen hebt met een groep. Maar je kunt je ook enorm verbonden voelen met een gemeenschap die zich vormt om een vereniging of bepaalde interesse. 

Een ding is duidelijk, bij een gemeenschap horen is belangrijk om ons gelukkig te voelen!

Geloof/Gemeenschap

ZTW-batch2-health-site-0009.jpg

Leren, leren, leren

Als je stopt met leren stop je met leven. Dat klinkt erg zwaar, maar er zit wel een kern van waarheid in. Als je nieuwsgierig blijft om nieuwe dingen te leren, nieuwe ervaringen op te doen, dan hou je levenslust! 

Door het leven te zien vanuit een lerende 'mindset' is er altijd zin te halen uit de dag. Want er valt altijd wat te leren!

bottom of page