top of page
ZTW-health-site-0335.jpg

Gezonde
leefomgeving 

ONZE LEEFOMGEVING HEEFT EEN GROTE INVLOED OP ONZE GEZONDHEID

Een van de belangrijkste factoren als het gaat om gezondheid is onze omgeving. De omgeving bepaald namelijk vaak welke keuzes we maken. Denk aan de mogelijkheid om te bewegen of het (gebrek aan) aanbod van gezond voedsel in de supermarkt, de stad en op het werk. Het is belangrijk om je bewust te zijn hoe deze factoren jouw keuzes beïnvloeden, zodat je hier eventueel verandering in aan kan brengen.

Daarnaast heeft onze omgeving niet alleen onbewust invloed, maar ook direct. Denk aan een groene omgeving in de tuin of stad wat rustgevend werkt. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat er voldoende groen om je heen is. Daarnaast zijn er minder zichtbare factoren in onze omgeving die onze gezondheid beïnvloeden. Denk aan luchtkwaliteit, verlichting, toegang tot fiets- en wandelpaden, en veiligheid.

Een energieke omgeving stimuleert en maakt het gemakkelijk om voor gezondere opties te kiezen in je dagelijkse routine. Als er meer aanbod is van gezonde producten zijn we sneller geneigd om een gezond gerecht te kiezen. Als er meer mooie wandelpaden zijn, zijn we sneller geneigd om te gaan bewegen. En dit zonder dat we keuzes of vrijheid inleveren. 

 

Verder houdt de vitale omgeving rekening met onze manier van leven en de invloed daarvan op de planeet en onze lokale ecosystemen. Vaak geldt dat wat goed is voor de mens, ook goed is voor de natuur en andersom. Het is dus goed om te kijken hoe wij de natuur kunnen helpen herstellen en hoe we op die manier ook onze eigen gezondheid kunnen verbeteren. 

JIJ EN JE LEEFOMGEVING

De indeling van plekken die we bezoeken en de manier waarop het aanbod gepresenteerd wordt, hebben (on)bewust invloed op de keuzes die we maken. Deze keuzes hebben op hun beurt weer effect op onze gezondheid.

Wat zijn plekken die invloed hebben op je gezondheid?

ZTW-health-site-0328.jpg
ZTW-health-site-0016.jpg

Thuis

Thuis is de plek waar je vaak de meeste tijd spendeert en ook de plek waar jezelf het meeste invloed op hebt in hoe die ingericht is. Vanuit hier start je je dagelijkse routine. Het is daarom goed om te kijken hoe jij je huis gezonder kan inrichten. Hierbij kan je denken aan meer groen in de omgeving wat stress verlangend werkt. Maar ook zoiets als een fruitschaal op de keukentafel kan helpen om gezondere keuzes te maken. Wat kan jij doen om je thuis een plek te maken die gezondheid ondersteunt?

ZTW-health-site-0322.jpg

Werk

 

We spenderen bijna een derde van onze tijd op het werk. Het is daarom belangrijk dat daar mogelijkheden zijn om te bewegen, ontspannen en gezond te eten. Deze mogelijkheden helpen jou om gezondere keuzes te maken. Denk aan gezondere gerechten in de kantine of een makkelijkere keuze om de trap te pakken. Ook mogelijkheden als staand vergaderen en wandelend overleggen kunnen bijdragen aan je gezondheid op werk. Hoe gezond is jouw werkomgeving en waar zijn kansen voor verbetering?

ZTW-batch2-health-site-0009.jpg

School

 

Het schoolplein en de pauzes vormen voor de meeste kinderen het hoogtepunt van de schooldag. Door schoolpleinen uitnodigend te maken om te rennen, springen, spelen en ontdekken stimuleren we beweging en creativiteit op een speelse manier. Een gezond aanbod van eten en drinken helpt kinderen om geconcentreerd, energiek en op gezond gewicht te blijven. 

Image by Vincent van Zalinge

Natuur

 

De Zoeterwoudse polders met haar karakteristieke veenweidelandschap is een prachtige omgeving. Deze natuur vormt een decor waarin je heerlijk kunt fietsen, wandelen, sporten en samen genieten. De waarde van groen en natuur is van onschatbare waarde, zowel voor de gezondheid als voor de economie.

Waar geniet jij van de natuur in en rondom Zoeterwoude?

Zijn er plaatsen waarvan jij vindt dat ze meer gezonde opties aan kunnen bieden of heb je ideeën over een gezonde leefstijl en leefomgeving?

Deel je interesse via de socials of neem contact op met het team van Energiek Zoeterwoude.

ZTW-batch2-health-site-0012.jpg

(Sport)verenigingen

Ben jij lid van een sportvereniging? Een sportvereniging is een waardevolle plek om lekker te kunnen bewegen, maar ook voor het opdoen van sociale connecties. Veel sporters blijven na het sporten namelijk nog even zitten in de kantine. Het aanbod van deze kantine is dan van groot belang op wat je neemt. Is er vooral vette hap of kan je ook een gezonder gerecht bestellen? Kijk waarop jouw sportvereniging zijn aanbod kan verbeteren. 

Winkelwagen

Supermarkt & retail

 

Iedereen die boodschappen doet in de supermarkt herkent vast wel dat hij met meer terugkomt dan op het lijstje stond. En vaak zijn dit ongezonde producten die perfect opgesteld stonden om ons te verleiden. Denk aan de chocolaatje bij de kassa. Sowieso is het aanbod van gezond eten nog al matig: uit onderzoek blijkt dat ongeveer 80% van de aanbiedingen gericht zijn op ongezonde producten. Hoe vrij denk jij dat je bent in het maken van keuzes wanneer je een supermarkt in stapt?

ZTW-health-site-0242.jpg

Horeca

 

In de horeca worden steeds meer gezonde opties aangeboden, zonder dat dit ten koste gaat van onze keuzevrijheid. Denk bijvoorbeeld aan gerechten met meer groenten en alcoholvrije dranken. Waar zie jij gezond aanbod en waar zou jij meer gezond aanbod willen zien in Zoeterwoude?

bottom of page